Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce
MUR i przyjaciele


kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna -> Kultura i obyczaje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Kłapy
Fechmiś



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc

 PostWysłany: Nie 16:56, 05 Lut 2006    Temat postu: Back to top

no a jak na sylwesterze zrobilem czekoladowa
 
Zobacz profil autora
kotu
łamacz klawiszy



Dołączył: 26 Lis 2005
Posty: 433
Przeczytał: 2 tematy

Skąd: T.BeeR.GA

 PostWysłany: Nie 19:07, 05 Lut 2006    Temat postu: Back to top

czekoladówka kłapego rólezz:D ładnie wchodzi
 
Zobacz profil autora
Msciwoj
ćwierć tauzena postów



Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Woje Peruna, M.U.R.

 PostWysłany: Nie 19:07, 05 Lut 2006    Temat postu: Back to top

co do przepisow na alkohole - moge cos napisac - bo mam dobrego znajomego z Rabki Zdroj, niby taki mlody goral a wiedze o miejscowych (i nie tylko Wink) napojach to on ma (i chetnie sie nimi dzieli nie tylko w teorii) Very Happy
 
Zobacz profil autora
Kłapy
Fechmiś



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc

 PostWysłany: Sob 9:22, 04 Mar 2006    Temat postu: Back to top

A moze by tak ktos wkoncu jakis przepis dal co ?? Razz naprzyklad do jedzenia bo alkohole to kazdy umie zrobic i wogole kazdy chyba cos wie Razz a do zarcia to tutaj malo jest informacyji no Sad a ja jak mysle o takich spieczonych przepiorkach to az mi slinka cieknie wiec piszcie Ci ktorzy sie na gotowaniu znaja
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 16:37, 12 Mar 2006    Temat postu: gotowoanko Back to top

podpłomyki

pół kilo mąki ( jaką sobie kto chce) paczke drożdży instant ( nietrzeba robić zaczynu) 5 łyżek oleju, szklanka wody,szczypta soli wymieszać wyrobić tak żeby tworzyło jednolitą mase, zostawić na pół godzimy do wyrosnięcie w cieple ( nie wolno przeziębić bo wyjdzie zakalec), następnie jeszcze raz zagnieść i formowac placki o dowolnej wielkość, piec w dobrze nagrzanym piekarniku ( ok175-200 stopni). jak będą rumiane sprawdzić patyczkiem czy w środku siche to sa gotowe. Można do ciasta dodać przysmazonej cebulki, słonecznika, kminku lub innych paprochów, można zamiast oleju użyć smalczyku ze skwareczkami po roztopieniu ( tylko żeby nie był za ciepły bo drożdze zdechna)... pychota.... w sezomie bąda próbowała piec albo na kamieniach albo na blasze na ognisku. Można tez podpłomyki zrobić na słodko z miodem i orzechami ... hmmm.. trzeba spróbować.
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 16:53, 12 Mar 2006    Temat postu: gotowanko Back to top

mięcho

kilogram np. surowej szynki ze swinki,
dwie marchewki, dwie pietruszki, 2 cebule, czosnek, gałka muszkatołowa , oregano, tymianek, kolendra, saletra spożywcza( w średniowieczu używano wina kwaśnego lub octów owocowych), lisć laurowy, ziele angielskie, pieprz czarny, wino czerwone wytrawne, SÓL

marchewke , pietruszke i cebule pokroić jak najdrobniej, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, kolendre zagotować w litrze wody. po ostudzeniu dodać saletre, warzywa, reszte przypraw i SÓL , to tej zalewy nastepnie wsadzić mięsko i zostawić na 24h do nasiaknięcia ( gdyby ktoś uzywał wina to mięso powinno w zalewie zostać ok 2 dni, im większy kawałek mięsa tym więcej składników). po wyjęciu mięsa lekko je odcisnać z nadmiaru płynu, nastepnie nadziewamy tenże kawałek na ruszt lub rożno i pieczemy nad ogniskiem, polewacac zalewa wymieszaną z winem... można też zawinąć miesko w liscie kapusty obkleić glinką piec w ognisku ( najlepiej w samym żarze.. jak ziemniaczki)... powodzenia..
 
Zobacz profil autora
luckass
Ojciec Dyrektor



Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TWK (na urlopie...)

 PostWysłany: Nie 17:00, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

e, toż to nie są podpłomyki Razz

prawdziwe popłomyki to sie robi z ciasta chlebowego, czyli mąka+woda i troche soli. W zastępstwie wody można dać piwo Smile wymieszać, rozpłaszcyć, upiec, zjeść. można robić na gorącym kamieniu, tak jak piszesz, a jest też ciekawy sposób pieczenia na patyku Smile Jak kiełbaski, tylko bardziej w żarze trzymać nie na ogniu.

Z tego twojego przepisu to wyjdzie jakaś bułka drożdżowa Smile
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 17:09, 12 Mar 2006    Temat postu: gotowanko Back to top

problem z robieniem zakwasu.. na drożdzach tez były... głównie te słodkie...
ale bez drożdzy te same składniki i też wychodzi pychotka... ten z patykiem trzeba by wypróbować tak to jeszcze nie robiłam a na freha pisali ze dobre...


Ostatnio zmieniony przez Iva dnia Nie 17:11, 12 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Kłapy
Fechmiś



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc

 PostWysłany: Nie 17:09, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

Wazne coby dobra i smaczna byla Razz
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 17:30, 12 Mar 2006    Temat postu: coś na śniadanko Back to top

polewka ( z mleka, piwa lub wody)

smacznego Very Happy


Ostatnio zmieniony przez Iva dnia Nie 23:39, 12 Mar 2006, w całości zmieniany 1 raz
 
Zobacz profil autora
Gregor z Krakowa
100% spamer



Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork

 PostWysłany: Nie 20:13, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

yyyyyyyy a od kiedy to ziemniaki były w europie w tym okresie (mniejsza o to, czy XIII czy XV w ...) ?????????????

sugeruje sprawdzić datowanie przybycia tej potrawy, i co wazniejsze jej kuchenne zastosowanie w wiekach średnich Blue_Light_Colorz_PDT_24
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 22:56, 12 Mar 2006    Temat postu: gotowanko Back to top

"Gregor napisał:sugerruje sprawdzić datowanie przybycia tej potrawy, i co wazniejsze jej kuchenne zastosowanie w wiekach średnich "

rozmawiamy o histocznych ( może histerycznych) potrawach nie pisałam datowania, osoby które cos wiedzą na ten temat dadzą sobie rade...
pozdrawiam
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 23:16, 12 Mar 2006    Temat postu: gotowanko Back to top

czyżby czekolada ( kakao) było wczesniej..? a może wikongowie.....?
 
Zobacz profil autora
Gregor z Krakowa
100% spamer



Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork

 PostWysłany: Nie 23:28, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

moze sarkazm....
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 23:30, 12 Mar 2006    Temat postu: gotowanko Back to top

może....
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna -> Kultura i obyczaje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Strona 2 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach