Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce
MUR i przyjaciele


kuchnia
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna -> Kultura i obyczaje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Margo
twórca spamu



Dołączył: 10 Gru 2005
Posty: 143
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia | M.U.R. | Ch.X.Siemowita | Brygada GG

 PostWysłany: Nie 23:33, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

Po pierwsze przypominam, że istnieje możliwość edytowania postów by nie zaśmiecać niepotrzebnie forum.

Po drugie:
Cytat:
Jakies ciekawe przepisy na potrawy lub trunki średniowieczne ktoś wypróbował? Nie interesują mnie przepisy wyszperane w sieci czy książkach kucharskich, tych jest pełno. Pytam o WASZE doświadczenia w tej materii


Co oznacza, że mowa tu o potrawach ŚREDNIOWIECZNYCH a nie staropolskich. Uważam, że wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie.

Po trzecie:
Proszę osoby zainteresowane tym tematem o pisanie sprawdzonych historycznie potraw [ jaki okres i na czym sie opierali] , bo zrobienie czegoś pesudohistorycznego to sztuka nieporównywalnie mniejsza niż zrobić to porządnie.
 
Zobacz profil autora
Iva
pisze jak po dwóch setkach



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 204
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: KK; M.U.R.; TBR GA(honorowo)

 PostWysłany: Nie 23:38, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

[quote="Margo"]Po pierwsze przypominam, że istnieje możliwość edytowania postów by nie zaśmiecać niepotrzebnie forum.

Po drugie:
Cytat:
Jakies ciekawe przepisy na potrawy lub trunki średniowieczne ktoś wypróbował? Nie interesują mnie przepisy wyszperane w sieci czy książkach kucharskich, tych jest pełno. Pytam o WASZE doświadczenia w tej materii


Co oznacza, że mowa tu o potrawach ŚREDNIOWIECZNYCH a nie staropolskich. Uważam, że wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie.

ok już znikam
 
Zobacz profil autora
Gregor z Krakowa
100% spamer



Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork

 PostWysłany: Nie 23:39, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

taaaaaaaaaaaa, kobiety w kuchni to sie zacznie. a ja chcialem tylko zaznaczyć, zeby nie sugerowac mniej obeznanym forumowiczom pewne kwestie, by sami poszukali informacji a nie wzieli na tacy.

bo pózniej widze na rękawce, wśrów ludzi odtwarzających wiek X uczte z ziemniakami na cebulce, a przeciez każdy wie, a w każdym razie większośc skąd i kiedy ziemniaczki przybyły do europy...

dla leniwych- [link widoczny dla zalogowanych]

nawet na miejscu, przyznam ze tego artykulu nawet nie czytałem, ale po ,,rzucie okiem" jest ok

tyle, jesli kogoś uraziłem- przepraszam
 
Zobacz profil autora
Siwaa
trzy setki już żem wypi... stworzył.



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 334
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR "Gladii Amici" | M.U.R.

 PostWysłany: Nie 23:43, 12 Mar 2006    Temat postu: Back to top

Ziemniaki sprowadzono z Ameryki do Europy w roku 1586. Czyli faktycznie średniowieczna potrawa to, to nie jest.
Mały błąd, świat się nie wali.


Po co tylko wprowadzać nerwową atmosfere. Dałoby się to załatwić normalnie.
Jednakże, moim zdaniem problem nie tkwi w ziemniakach.

EOT.
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna -> Kultura i obyczaje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach