Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce
MUR i przyjaciele


kuchnia
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna -> Kultura i obyczaje
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
luckass
Ojciec Dyrektor



Dołączył: 25 Lis 2005
Posty: 587
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TWK (na urlopie...)

 PostWysłany: Pon 23:48, 09 Sty 2006    Temat postu: kuchnia Back to top

Jakies ciekawe przepisy na potrawy lub trunki średniowieczne ktoś wypróbował? Nie interesują mnie przepisy wyszperane w sieci czy książkach kucharskich, tych jest pełno. Pytam o WASZE doświadczenia w tej materii Smile

Czasami żałuję że jesteśmy tak dobrze karmieni na większości turniejów i nie warto nic gotować we własnym zakresie w kociołku nad ogniskiem Wink
 
Zobacz profil autora
fisher
220 volt



Dołączył: 27 Lis 2005
Posty: 223
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: RRR,Ordo Militiae Sancti Johannis Baptistae Hospitalis Hierosolymitani // zawieszenie w dzialalnosci

 PostWysłany: Wto 18:37, 10 Sty 2006    Temat postu: Back to top

jest pewien przepis dosc tajemniczy ktory odkrylem na ogrodziencu jak z kaszy zrobic zurek ale nie zdradze go tak latwo Razz
 
Zobacz profil autora
Kłapy
Fechmiś



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc

 PostWysłany: Śro 16:56, 11 Sty 2006    Temat postu: Back to top

chcesz moje trunki ? Razz czy tylko potrawy do jedzenia wchodza w gre ? Razz
 
Zobacz profil autora
slavu
zdecydowanie poza kontrolą...



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Krakowska Choragiew Nadworna/honorowe KSJCH/BHM

 PostWysłany: Śro 23:33, 11 Sty 2006    Temat postu: Back to top

no jak kuchnia to kuchnii, w koncu trunki to podstawa prowiantu
a co klapy ?? masz special receptury :]
 
Zobacz profil autora
Gregor z Krakowa
100% spamer



Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork

 PostWysłany: Śro 23:34, 11 Sty 2006    Temat postu: Back to top

oooooooooooooooooo rozmarzyłem się wspominając pyszności jakie gotowała Tunia na grunvie. echh miesiwa, kasza, warzywa, baaaa nawet ciasta- wszystko z ogniska, przesiaknieta dymem i zapachem ognia skwierczącego w odmetach palącego sie ogniska...

echhh.

troszke tam umiem, ale nie próbowałem nic poza jajecznica z patelni (pieczona na ognisku właśnie)
 
Zobacz profil autora
Msciwoj
ćwierć tauzena postów



Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Woje Peruna, M.U.R.

 PostWysłany: Czw 21:07, 12 Sty 2006    Temat postu: Back to top

Podłomyki, na blszy z nad ogniska smakuja tak dobrze tylko na wyjazdach historycznych. Naprawde nie sa trudne do zrobienia a jako dodatek do miesiw wprost idealne.

Mozna je jeszcze robic na plaskich w miare duzych otoczakach, tylko nie zawsze takowy jest pod reka... no i w stanie %) trzeba troche uwazac zeby sie nie poparzyc.
 
Zobacz profil autora
slavu
zdecydowanie poza kontrolą...



Dołączył: 03 Gru 2005
Posty: 739
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Krakowska Choragiew Nadworna/honorowe KSJCH/BHM

 PostWysłany: Czw 22:19, 12 Sty 2006    Temat postu: Back to top

no i nie tyllko smak, klimat tez - przez co smakuje lepiej
 
Zobacz profil autora
Marcin z Krakowa
twórca spamu



Dołączył: 11 Gru 2005
Posty: 145
Przeczytał: 0 tematów


 PostWysłany: Nie 23:43, 15 Sty 2006    Temat postu: Back to top

jak odnajdę to podam przepis na zupe piwna Very Happy ponoc jedli ja na śniadanie Very HappyVery Happy na kaca dobra
 
Zobacz profil autora
Msciwoj
ćwierć tauzena postów



Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Woje Peruna, M.U.R.

 PostWysłany: Czw 0:43, 19 Sty 2006    Temat postu: Back to top

zupka piwna - dobre jedzonko Wink
 
Zobacz profil autora
Msciwoj
ćwierć tauzena postów



Dołączył: 13 Gru 2005
Posty: 299
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Woje Peruna, M.U.R.

 PostWysłany: Czw 0:51, 19 Sty 2006    Temat postu: Back to top

Przepis na orzechowke Smile pycha:

2-3 niedojrzale zielone orzechy wloskie
30dag luskanych orzechow wloskich
1 litr wodki 40%
2 lyzki stolowe cukru

Zielone orzechy opluczcie, przekrojcie na pol i zalejcie wodka,
nazwiemy to teraz zalewą, macerujcie ja przez 2-3 tygodnie, zlejcie nalew,
Orzechy luskane zmielcie, zalejcie nalewem, dodajcie cukru, i macerujcie kolejne 4 tygodnie,
Nalew zlejcie, orzechy odcisnijcie,
Orzechowke przefiltrujcie przez wate, poczym rozlejcie do butelek, zakorkujcie i odstawcie do piwnicy na 6 miesiecy

Wazne: zeby ja przyzadzic odpowiednio, zalewajcie tylko zielone orzechy (czyli czekamy do wczesnej jesieni Sad)

Mozna tez nie dodawac orzechow luskanych i zrobic tylko na zielonych - no to czekamy do jesieni Smile

Smacznego
 
Zobacz profil autora
Kłapy
Fechmiś



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc

 PostWysłany: Sob 21:57, 04 Lut 2006    Temat postu: Back to top

ta ... ostatnio zrobilem rzanca z wina ... hahaha za dobze powiedziane ;p z "wina" "zamowe" (3.99 tesco ;p ) grzanca ... i byl bardzo smakowity ;p ;d
 
Zobacz profil autora
Siwaa
trzy setki już żem wypi... stworzył.



Dołączył: 15 Sty 2006
Posty: 334
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR "Gladii Amici" | M.U.R.

 PostWysłany: Sob 23:02, 04 Lut 2006    Temat postu: Back to top

Hah! Co do orzechówki mam miłe wspomnienia...
Moja mama, która myślała, że od znajomych dostała sok jagodowy - napoiła mnie orzechówką gdy byłam chora (:
Oi, stawia na nogi ^^
 
Zobacz profil autora
Gregor z Krakowa
100% spamer



Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork

 PostWysłany: Nie 0:25, 05 Lut 2006    Temat postu: Back to top

a pózniej same sie uginają...hehe ale to napewno od tych orzechów Twisted Evil
 
Zobacz profil autora
Kłapy
Fechmiś



Dołączył: 02 Gru 2005
Posty: 959
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: TBR-GA, M.U.R/ Power Ranger Zielona Moc

 PostWysłany: Nie 12:42, 05 Lut 2006    Temat postu: Back to top

orzechy ... takie straszliwe bestie z nich no Razz...

i nie ma to jak sliwowica czekoladowa Razz
 
Zobacz profil autora
Gregor z Krakowa
100% spamer



Dołączył: 01 Gru 2005
Posty: 820
Przeczytał: 0 tematów

Skąd: Purpurowa Gwardia\nałęcze-poczet Bartosza z Odolanowa h. Wezenbork

 PostWysłany: Nie 16:39, 05 Lut 2006    Temat postu: Back to top

a może łącka- ahhhh pyszności... Laughing
 
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Ruchu Rycerskiego w Małopolsce Strona Główna -> Kultura i obyczaje Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Idź do strony 1, 2, 3  Następny
Strona 1 z 3

 
Skocz do:  
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach